referenties

Een greep uit de reacties van cliënten.

een ouder:

“Allereerst ontzettend bedankt voor het goede gesprek van vanmiddag. Het heeft veel met me gedaan! Ik ga aan het werk met wat we besproken hebben en ben heel blij met je advies en scherpe kijk!”

een moeder in een scheiding:

“Dank voor je support van afgelopen vrijdag. Ik merk dat ik me in het contact met mijn ex snel op de kast gejaagd voel en slecht kan communiceren over wat ik wil en hoe ik zaken zie. Je was even mijn spiegel en klankbord, ontzettend bedankt daarvoor.”

een ouder van een kind met een verslavingsprobleem:

“Allereerst dank voor al je steun, advies en zorg. We zijn blij met je, alhoewel blijheid niet het juiste woord is.Hoe het gaat met ons? Zo’n heftige dag/nacht was verschrikkelijk. We hebben veel gehuild, dierbare vrienden geïnformeerd die zeer begaan zijn met ons. Maar dan nog moet je er toch echt zelf, samen maar ook alleen, dwars door heen. We willen graag een vervolgafspraak met je. Voorlopig zijn we er nog niet en kunnen we hulp goed gebruiken.”

ouders:

“Wij hadden allebei de behoefte om je een mail te sturen. We wilden graag met je delen dat we een heel goed gevoel hadden na het gesprek. We realiseerden ons toen pas wat het ´liegen´ allemaal teweeg heeft gebracht en dat onze zoon de eerste is, die een stap kan zetten om de onbewuste familie gewoonte te doorbreken. En dat wij hem daar zeker in gaan volgen.”

partner:

“Sandra, misschien heb je al van hem gehoord dat mijn man onze relatie verbroken heeft. Ik wil niet dat jij denkt dat de therapie niet geholpen heeft. Mij heeft het in ieder geval wel geholpen door meer mijn ogen te openen en onzekerheden weg te halen over mijn eigen aanpak. Mijn man heeft namelijk al een jaar geleden besloten een punt achter onze relatie te zetten. En voelt al, zo zegt hij, 3 jaar niets meer voor mij. In ieder geval bedankt voor alles Sandra! Ik vond je geweldig!!! Je wist snel to the point te komen.”

ouder-kind therapie:

“Sandra, ik ben begonnen met haar uit te leggen dat ik van jou op mijn ‘donder’ heb gekregen om dat ik de doelen vanuit mij geformuleerd had en ze daarmee als eisen bij haar heb neergelegd. Dat vond mijn dochter erg grappig. Ik heb haar jouw reactie op mijn doelen laten lezen en gezegd dat dit niet mijn bedoeling was, maar dat ik daar nog een hoop in te leren heb en met de vraag om samen de doelen te herformuleren zodat ze ook voor haar fijn voelen. Wat jij in je mail zei, was precies wat mijn dochter bedoelde maar niet onder woorden kon brengen. Fijn dat Sandra het zo direct tegen je zegt, was haar reactie. Sandra, je weet dat ik dat ook waardeer.”

moeder:

“…Ik ben heel erg blij dat jij vond dat dit met mij gedeeld moest worden en op korte termijn. En dat je me aangeraden hebt mijn dochter te bellen en dat ik dat heb gedaan zonder dat ik boos op haar was. Ondanks dat ze in eerste instantie de deur dicht gooide, is ze toch het gesprek aangegaan. Deze doorbraak hadden we zonder dit alles niet gehad. Dank je dat je me hebt gebeld terwijl ik zo kwaad was en dat je geluisterd hebt.”

ouders van 19-jarige jonge vrouw met verslavingsproblematiek:

“In de wanhopige zoektocht naar hoe we met onze dochter kunnen leven en hoe we haar kunnen ondersteunen, ben jij voor ons de belangrijkste steunpilaar geweest. Ik heb vele malen ademloos aan onze gesprekken deelgenomen. Jouw heldere lijnen en interventies. De manier waarop jij onze dochter wist te bereiken door heel stellig te zijn en toch het contact niet te verbreken. Het respect van haar voor jou. Ik heb vaak uitgekeken naar het volgende gesprek om zaken die te moeilijk voor ons 3-en waren, bij jou aan de orde te kunnen stellen.”

gezinstherapie:

“Jij als systeemtherapeute, speelt een belangrijke rol in de behandeling van onze dochter. Na diverse ervaringen met hulpverleningsinstanties is dit de eerste keer dat ze écht behandeld is. Ook wij zijn veranderd door de systeemgesprekken. We schieten minder snel in de stress als er spanningen ontstaan, hebben veel beter inzicht gekregen in onze gezinspatronen en de grilligheid van onze dochter en weten daar beter mee om te gaan. Je hebt wel eens aan de orde gesteld dat we zouden moet afbouwen.

Is het betrekken van het gezinssysteem bij behandeling nodig? Dat is geen vraag maar een must. In de eerste plaats lopen er in een gezin meestal patronen, die voor de gezinsleden slecht zichtbaar en veranderbaar zijn. Een spiegel is dan noodzakelijk, voor alle betrokkenen. In de tweede plaats zijn analyses van het gedrag van het kind soms/vaak pas mogelijk in de onderlinge relatie. De problemen van onze dochter zijn pas echt duidelijk geworden in confrontatie met ons. In een systeemsessie zag jij opeens een ander kind dan het nette welopgevoede meisje dat je kende. In de derde plaats is het gezin voor een jongere heel belangrijk, of hij dat nu wil of niet. Behandeling van onze dochter zonder ons daarbij te betrekken, zou waarschijnlijk veel minder hebben opgeleverd.

Voor ons samen is de systeemtherapie het belangrijkste onderdeel van de ontwenning geweest. Terugkijkend denken we dat het echt noodzakelijk was om de systeemtherapie voort te zetten. Jij en de gesprekken zijn een soort baken in een taaie en lastige zoektocht over hoe we het best samen kunnen leven en hoe onze dochter kan groeien naar zelfstandigheid. Dank daarvoor!”

naar aanleiding van een ouderbijeenkomst:

“Nog even heeeel erg bedankt voor je inzet en bijdrage van gisteren. Wilde eigenlijk ook nog applausje voor jou vragen omdat ik vind dat je dat echt verdiend hebt. Fantastisch hoe je dit met ouders en jongeren gedaan hebt. De kerstwensen waren echt heel aandoenlijk. en ontroerend. Heel bijzonder.”